Achtergrond en technische informatie

LED driver

Letti Lighting informeert...

MEER OVER LED TECHNOLOGIE

LED driver

LED’s geven licht doordat er een elektrische stroom onder een spanning doorheen wordt gestuurd. De hoeveelheid stroomtoevoer en spanning wordt geregeld door een driver. De kwaliteit van de LED driver is doorslaggevend voor de kwaliteit van uw LED verlichtingssysteem.

Nu zijn er honderden verschillende fabriekanten van LED’s en hebben ze enorm veel variatie in sterkten, kleuren  en functionaliteit waardoor er afhankelijk van de voorschakelapparatuur enorm veel verschillende Drivers (aansturingen) nodig zijn.

LED techniek vs techniek van TL

In een standaard situatie wordt TL verlichting via een transformator direct aangesloten op 230V wisselspanning (AC). In een situatie waarbij gebruik wordt gemaakt van een transformator betekent dit een spanningswissel van 50 keer per seconde (50Hz). LED daarentegen kent geen Hz. LED werkt op gelijkspanning 4-24V (DC). Of zoals in het geval van Letti-Lighting op 220-240V.

Diverse driver technieken in omloop: 5 in totaal

  1. Driver non-dimmable
  2. Multi-dim LED driver with current adjustments
  3. DALI dimmable LED driver
  4. Trailing Edge dimmable LED Driver
  5. 1-10V dimmable LED driver

en een speciale groep welke we nog niet toepassen in onze standaard verlichting maar welke we wel willen benoemen. LED driver for track light systems. Uitleg hiervan volgt in een ander ‘Letti Lighting informeert‘ bericht maar we kunnen wel al vertellen dat het meer van toepassing is voor omgevingen waarbij hele ruimten LV-tracklight systems worden bediend.

1. Driver non-dimmable

Soms ook wel on/off drivers genoemd. Indien verlichting niet dimbaar hoeft te zijn. We voeren hierin diverse afmetingen van HEP.
Allerlei vormen en maten, rechthoekig, rond, mini, swichable, maar ook vermogens tot 60W.

Deze drivers worden in onze standaard verlichtingslijn toegepast, maar ook binnen projecten.

2. Multi-dim LED driver with current adjustment

Deze drivers kunnen meerdere technieken toepassen, bv DALI, Push-dim, Current adjustment, alles via dip switches.
Zijn overigens duurdere drivers omdat ze meerdere technieken kunnen toepassen.

Deze drivers worden niet in onze standaard verlichtingslijn toegepast, maar kunnen wel toegepast worden binnen projecten.

3. DALI dimmable LED driver

HEP levert diverse afmetingen DALI drivers, moet raar gaan wil hier niks tussen zitten wat te gebruiken is.
Indoor, outdoor, laag voltage, hoger voltage, van 3watt tot 40 watt gestuurd.

Deze drivers worden in onze standaard verlichtingslijn toegepast, maar ook binnen projecten.

4. Trailing Edge dimmable LED driver

Meest toegepaste driver. HEP levert diverse afmetingen Trailing Edge drivers, ook ronde drivers.
Indoor, outdoor, laag voltage, hoger voltage, van 2.5Watt tot 40watt gestuurd.

Deze drivers worden in onze standaard verlichtingslijn toegepast, maar ook binnen projecten.

5. 1-10V dimmable LED driver

Vaak toegepast in projecten, op dit moment niet in onze standaard letti-lighting produkten opgenomen.

6. Track Light Systems

Zo dat waren driver techniek hoofdgroepen, maar wat bepaald nu de Kwaliteit van LED driver en heb ik hem nodig?

 

Intern of extern ?

Elektronica in bedrijf creëert warmte. LED’s kunnen niet goed tegen een te hoge temperatuur. Hoe hoger de temperatuur die wordt gecreëerd, hoe korter de levensduur van het systeem wordt. Op dit moment hebben de meeste LED lampen of LED buizen een interne driver. Het nadeel van dit systeem is dat de warmte niet of nauwelijks kan worden afgevoerd waardoor de levensduur aanzienlijk korter is dan wordt vermeld. LED verlichting met externe driver (buiten de lichtbron, in het armatuur) hebben een aanzienlijk langere levensduur. De LED TL PRO heeft een levensduur van 100.000 uur. Een ander voordeel is dat bij een storing of defect niet het hele LED systeem vervangen hoeft te worden maar slechts de driver of de LED buis. Een defecte LED buis met interne driver wordt weggegooid inclusief driver, met extra kosten en milieuvervuiling tot gevolg.

Iedere overgang van Voltage van 220-240V naar een lager voltage zal bij omzetting verlies opleveren en dit resulteert in Warmte. Letti-Lighting heeft deze extra omzetting niet daar we direct de 220-240V gebruiken.

Flicker of frequentie verstoring

Een andere negatieve eigenschap van interne elektronica, die vaak bewust niet wordt gecommuniceerd,  is Flicker. De combinatie van knipperen en het variëren van het lichtniveau van LED lampen kan de volgende negatieve effecten veroorzaken; migraine, hoofdpijn, vermoeide ogen, concentratieverlies, lichtgevoelige epilepsie. Daarnaast kunnen er onveilige situaties ontstaan door stroboscopische effecten bij draaiende en/of heen en weer bewegende machines. De externe Osram drivers die wij toepassen kennen een flicker van gemiddeld 2,5%. Dat bekent theoretisch dat de verlichting geen negatieve effecten op mens en dier zal hebben. Letti-Lighting gebruikt de wisselspanning van het lichtnet en we gebruiken geen aparte interne omzetting van voltage.

Letti-Lighting gebruikt alleen drivers binnen projecten indien de opdrachtgever erom vraagt of indien de toepassing dit noodzakelijk maakt. Onze Nova-line produkten zijn allemaal driverless.

 

Mocht je vragen hebben of meer informatie willen?
Laat het ons gerust weten!

Letti Lighting partners