Achtergrond en technische

Informatie

duurzaamheid, lichtbronnen, led technologie en meer

Duurzaamheid hoog in het vaandel

100% recyclebaar,
100% herbruikbaar
en lokaal geproduceerd

Wanneer een LED van een reguliere lamp kapot gaat moet men vaak de hele lamp vervangen. Maar onze LEDs zijn zeer eenvoudig door iedereen zelf te vervangen! Dus geen verkwisting van materialen.

Wij leveren van tevoren koelelementen aan met de nieuwe LED er op.

Eerst enkele schroeven losschroeven, de stroomdraad losklikken en het koelelement met de kapotte LED eruit schuiven. Vervolgens het complete al reeds aangeleverde koelelement met de nieuwe LED erin schuiven. Stroomdraadjes weer vastklikken en de lamp weer dichtschroeven met de verzonken inbusschroeven. Tenslotte de koelelementen weer terugsturen naar onze fabriek zodat die hergebruikt kunnen worden.

Alle gebruikte onderdelen zijn 100% recycle- en herbruikbaar. Ook het armatuur is onverslijtbaar en heeft daardoor een lange levensduur. 

Het kan niet milieuvriendelijker!

100% recyclebaar,100% herbruikbaar en lokaal geproduceerd
Traploos dimmen tot 0%!
Onze led lampen zijn volledig

Dimbaar

Wij leveren de specificaties van de lampen aan en het merk van de bijbehorende dimmers die perfect werken met onze systemen.

De horizontale wandlampen hebben een power LED van 15 watt. De verticale lampen hebben tweemaal 7 Watt. Alle lampen zijn 2700 Kelvin (warm licht). Al onze lampen kunnen tot 0 % gedimd worden en volledig uitgezet worden zonder stroomverbruik.

Stroomverbruik bij een lamp die uitstaat heet lekstroom en kan 3 tot 7 Watt bedragen per lamp als de lampen uit staan. Dat loopt aardig op: lampen zijn gemiddeld 6 uur per dag aan op jaarbasis dus die andere 18 uur gebruiken de lampen nog steeds behoorlijk veel stroom zonder dat men zich dat realiseert.

Het is aan de gebruiker welke soort bedieningen gewenst is, draai- of kliksystemen. Draadloos bedienen via de telefoon is ook altijd mogelijk met onze lampen.

Mooie design verlichting met milieuvriendelijke lampen op de markt te brengen, waarmee we ver vooruitlopen is ons doel.
Bedieningen/dimmers van Casambi, Jung en Busch Jaeger zijn ons advies. Onze LED lampen zijn traploos tot 0 te dimmen zonder zichtbare flikkeringen.

Wanneer de lamp echt uit is gebruikt hij geen reststroom. Sommige LED lampen gebruiken als ze helemaal uit gedrukt zijn nog steeds 3 tot soms 7 Watt stroom, dat weet bijna niemand. Ook werken wij niet met drivers die ook constant stroom gebruiken en daardoor niet alleen warmte afgeven maar ook weer kapot kunnen gaan.

En hoe zit het nu met

Lux en lumen?

Er heerst vaak onduidelijkheid over wat lux en lumen precies betekenen. Na het lezen van onderstaande informatie weet u de betekenis van lux en lumen, het ontstaan van lux en lumen als meetwaarden, de lumen (lichtstroom) van een lichtbron en het aantal lux dat u nodig heeft.

Wat is de betekenis van lux en lumen?
Lux en lumen zijn beide natuurkundige eenheden die lichtintensiteit aangeven: Lumen is de eenheid voor lichtstroom. Dit meet de totale hoeveelheid licht dat een lichtbron uitstraalt.

Lux (wat ‘licht’ in het Latijn betekent)
is de hoeveelheid licht op een bepaald oppervlak. 1 Lux staat gelijk aan 1 lumen/m2. Door de Europese Unie zijn normen gesteld aan de hoeveelheid lux voor verschillende toepassingen.

Lux, lumen en candela
Het ontstaan van lux en lumen als meetwaarden
Verlichtingssterkte wordt uitgedrukt in de eenheid Lux (Latijn:licht). Lang geleden, voordat elektriciteit bestond, werd lichtsterkte afgemeten met een kaars (candela). Candela werd een gestandaardiseerde eenheid om verlichtingssterkte in een bundel uit te drukken. Eén Candela, is de lichtsterkte van één standaard kaars. Hoe smaller de lichtbundel, hoe hoger de candela.

Vervolgens is candela als basis gebruikt voor een nieuwe eenheid, ‘lumen’. De definitie van lumen: ”Eenheid voor de totale hoeveelheid licht in een lichtbundel” (Kernerman, 2014). Toegepast op verlichtingsproducten is het een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Vandaag de dag wordt lumen steeds vaker gebruikt om de hoeveelheid licht van een lichtbron te uit te drukken. Maar hier kun je nog niet zoveel mee. Het hangt van de omgeving af hoeveel licht je daadwerkelijk ervaart. Lamp X geeft in een toiletruimte meer licht dan in een sporthal. Voor het meten en uitdrukken van de hoeveelheid licht in een bepaalde omgeving is de eenheid ‘lux’ ontwikkeld.

Lux als betrouwbare meetwaarde voor verlichting
Lux wordt als waarde gehanteerd om de hoeveelheid licht per vierkante meter te weergeven. 1 lux staat gelijk aan 1 lumen per vierkante meter (m²). Hierdoor wordt de tekortkoming van lumen ondervangen. Terugkomend op het voorbeeld van het toilet; creëert lamp X in een toiletruimte een hogere lux-waarde dan in een sporthal. Lux is de meest betrouwbare waarde voor het bepalen van de hoeveelheid licht.

Om een idee te krijgen, hieronder een korte opsomming van een aantal algemene lux-waarden:

  • zonlicht: 100.000
  • daglicht: 15.000
  • bewolkte dag: 1.000
  • donkere dag: 100
  • volle maan: 0,1
Licht, lux, lumen en Candela... Hoe zit dat nu eigenlijk?

informeert!

Over LED, de technologie, mogelijkheden en aanverwante zaken is heel veel te vertellen. Voor wie meer wil weten presenteren wij onderstaande kennis-pagina’s onder de noemer: Letti Lighting informeert!

Letti Lighting partners