De juiste verlichting begint met een

Lichtplan

Onze kennis en ervaring helpt ook in uw persoonlijke situatie!

we gaan graag voor u aan de slag maar...

Waarom een goed lichtplan?

Een lichtplan is zeer belangrijk om tot de juiste sfeer te komen. In een goed lichtplan komt het basislicht, functioneel licht en decoratief licht aan bod.

Basislicht kan uit direct en indirect licht bestaan. Onze voorkeur gaat uit naar indirecte wandverlichting. Dit omdat indirecte wandlampen een mooi  diffuus licht creëren dat de ruimte optisch groter maakt.

Bovendien behoudt u dan een mooi strak gestuukt plafond doordat het plafond wordt aangelicht. Bij direct licht, bijvoorbeeld plafondspots, krijgt u veel schaduwwerking op de grond. Verder zijn plafondspots ook overdag te zien, wat het plafond onaantrekkelijk maakt.

Maak tijdig een goed lichtplan:

Nadat de indeling bekend is maar… voordat de stukadoor komt. Hierdoor voorkomt u slingerende stroomdraden over de vloeren en tegen de wanden. Gebruik verder de juiste armaturen op de juiste plaats.

Een goed en uitgewerkt lichtplan is een eerste vereiste voor een mooi en evenwichtig interieur. Verlichting kan het uiteindelijke resultaat van je interieur maken of breken. Ook worden er voor woningen steeds hogere eisen aan de verlichting gesteld.

Een goed lichtplan is de basis voor de juiste sfeer in elke ruimte!
En hoe zit het dan met...

Soorten licht en hun functies?

Voordat je een lichtplan gaat maken, is het goed te weten welke soorten verlichtingen er zijn:

  1. Basis licht
  2. Werklicht (ook wel functioneel licht genoemd)
  3. Direct accent verlichting
  4. Decoratief licht 

1. Basis licht

Basisverlichting is het algemene licht in bijvoorbeeld de woonkamer of keuken en zorgt voor voldoende licht, waarbij de ruimte mooi egaal verlicht wordt. Het kan bestaan uit direct licht of indirect licht. Basislicht gaat aan zodra het gaat schemeren, of is altijd aan in ruimtes waar weinig daglicht is. Het mooiste licht is afhankelijk van wensen, voorkeuren en toepassing. Zo komt de warmte van 2700 kelvin het dichtst in de buurt van het ouderwetse warme licht van een gloeilamp en van kaarslicht.

Het basislicht bestaat bijvoorbeeld uit indirecte wandverlichting, enkele schemerlampen en een grote lamp boven de tafel.

De indirecte wandverlichting van Letti-Lighting geeft het mooiste basis licht. Indirect licht is prachtig diffuus en rustig licht dat via het plafond terug naar beneden kaatst. Daardoor geeft het geen schaduwwerking naar beneden. Hiermee licht je de verste hoeken aan en maak je de ruimte optisch groter en hoger. 

Waarom geen spots in het plafond? Plafond spots schijnen van het plafond naar beneden en doordat je niet in het spot licht kunt kijken wordt het plafond optisch lager. Daarnaast zijn spots overdag lelijke pukkels en onderbreken het mooi gestucte plafond.

2. Werklicht

Bij werk-licht draait het om verlichting waarbij je fijn kunt werken, dit wordt ook wel functionele verlichting genoemd. Hierbij maak je gebruik van 4000 Kelvin, daar krijg je frisse en alerte hersenactiviteiten van.

 Voorbeelden van werk licht zijn een lamp bij het bureau of naast de bank of fauteuil waarbij je fijn kunt lezen. Het is hierbij erg handig als je de verlichting naar eigen wens kunt dimmen.

3. Accent licht

Heb je een prachtig schilderij of fraai object in de kamer staan? Dan is het leuk om deze te accentueren door hier licht op te laten schijnen. Dit kan ook een bijzonder bouwkundig detail zijn, zoals prachtige houten draagbalken, een vide of een mooi hoog deel van een kamer of hal. Deze verlichting wordt accent verlichting genoemd. 

Met accent licht haal je bijzondere details uit het interieur naar voren, zodat ze extra opvallen.

4. Decoratief licht

Bij decoratief licht is de vorm van de lamp belangrijker dan het licht dat ze produceert.  De lamp is dus een kunstobject op zich. 

Decoratieve wandlampjes zijn sfeerlampjes en kunnen nooit als basislicht dienen in een ruimte.

Een perfect lichtplan

Wij maken een perfect lichtplan voor elke ruimte. Een lichtplan maken is niet moeilijk…
als je weet waar je op moet letten.

Letti-Lighting kan voor u een perfect lichtplan maken voor elke ruimte in uw woning of kantoor. Wat hebben wij daarvoor nodig? Allereerst dienen wij de functie van de ruimte te weten, bijvoorbeeld of het een keuken, badkamer, of woonkamer is. Zorg ervoor dat u de precieze afmetingen en hoogte van de kamer op papier tekent en opstuurt, met voorkeur ook de indeling. Is er nog geen indeling? Dan kunnen wij die ook ontwerpen.

Haal kennis in huis en besteed een klein deel van je budget aan goed advies door derden. Je zal de rest van je leven genieten van het verkregen advies. Zelfs als u veel ramen heeft is een goed lichtplan essentieel, aangezien het ’s avonds donker is. Verder is de aannemer blij met een goed ontwerp en kan hij zo het plan volgens de tekening uitvoeren.

 Ook een lichtplan op maat laten maken? Vul dan het aanvraagformulier hieronder in!

Wilt u ook een professioneel lichtplan?

Vul onderstaande velden in en verstuur uw aanvraag door op de knop ‘aanvraag verzenden’ te klikken. Eén van onze professionals neemt dan binnen 3 werkdagen contact met u op om uw wensen persoonlijk te bespreken.

*Onderaan het formulier kunt u eventueel een plattegrond of schets uploaden. let op alleen .jpg of .pdf bestanden van max. 2Mb mogelijk.